PONOSNI VLASNICI TITULE SVJETSKOG PRVAKA U HARMONICI Svaka nam je nagrada važna jer se svaka stječe velikim radom

glazbena

Osnovna glazbena škola “Franjo S Vilhar” iz Livna jedna je od onih koje se mogu pohvaliti zavidnim rezultatima postignutim na raznim natjecanjima diljem Bosne i Hercegovine i Europe. Sljedeće godine ova škola slavi tri desetljeća svoga postojanja, a prema riječima njezinog ravnatelja Mladena Jolovića, startala je sa sedam odjela od kojih je danas aktivno njih pet. Osim glasovira, harmonike, gitare, flaute i klarineta, u školi su bila još dva odjela, violina i truba, međutim, oni su s vremenom ugašeni zbog nezainteresiranosti djece za te instrumente, a i nedostatka stručnog kadra.
Posebnost ove škole, među ostalim, leži i u činjenici da je njezin harmonikaški sastav 2009. bio svjetski prvak, a Jelović ističe kako je to bila godina u kojoj su učenici ove škole postigli niz velikih rezultata, a među njima je uspjeh harmonikašica (trio harmonika) koje su na 34. međunarodnom natjecanju u Puli osvojile prvo mjesto i tako postale svjetski prvaci u svojoj kategoriji.
“U istoj godini harmonikaški orkestar osvaja posebnu nagradu na federalnom natjecanju, a netom poslije toga duo harmonika na VII. međunarodnom natjecanju u Trstu ponovno osvaja prvo mjesto. Nitko od nas nije očekivao takav uspjeh jer znamo kakva je konkurencija na takvim natjecanjima. Pripremali smo se i radili svaki dan i  radna atmosfera je uvijek bila pozitivna. Dosta su truda i vremena uložila i djeca, a i ja kao voditelj tih komornih ansambala i orkestra harmonika, ali na kraju se trud isplatio”, prisjeća se on.

Harmonikaški orkestar

Danas su svi ti učenici okupljeni u jedan veliki harmonikaški orkestar koji djeluje pri HKUD-u “Dinara” iz Livna. Osnovan je 2012. godine s ciljem da djeca koja završe glazbenu školu imaju i dalje mogućnost da nastave svirati i uživati u svom instrumentu. Orkestar danas broji oko 35 harmonikaša, a od svog osnutka do danas taj orkestar  je nezaobilazan na svim manifestacijama koja se održavaju u ovom gradu, ali i u cijeloj BiH pa i izvan granica države. Bitno je istaknuti da su do sada sudjelovali na tri međunarodna natjecanja kao jedini predstavnici iz BiH i sa svakog se vraćali kao pobjednici. Upravo ovih dana otputovali su ponovno u Slavonski Brod, obraniti tituli prvaka u svojoj kategoriji i pokušati osvojiti i titulu prvaka u sveukupnom poretku.

Veliko zanimanje

Osnovna glazbena škola “Franjo S Vilhar” iz Livna danas broji 110 učenika, a njezin ravnatelj sa zadovoljstvom ističe kako se postižu sjajni rezultati u radu.
“Zanimanje među djecom za pohađanje glazbene škole je dosta veliko. Međutim, zbog nedostatka nastavnoga kadra nismo u mogućnosti udovoljiti svim zainteresiranima da se upišu. Uvjeti da bi dijete bilo polaznik u našoj školi su vrlo jednostavni. Pri završetku trećeg razreda osnovne škole, djeca se prijavljuju na natječaj za upis u Osnovnu glazbenu školu, nakon podnesenih prijava pristupaju prijamnom ispitu na kojemu se provjeravaju glazbene sposobnosti djeteta. Ako zadovolje na prijemnom ispitu, oni postaju polaznici glazbene škole na željenom instrumentu. Bitno je za istaknuti da je Livno grad s jako puno talentirane djece”, kaže Jelović. Među polaznicama škole je, kaže, najpopularniji instrument definitivno gitara, a slijede je harmonika, glasovir i flauta.
Instrumenti na kojima sviraju djeca nisu dovoljno kvalitetni za velika natjecanja, no kako ističe Jelović, ljubav prema glazbi, a posebice prema instrumentu koji žele predstaviti u najboljem svijetlu je ono što ih održava i daje im snagu da ne posustaju te da se sve više trude.
“Naša djeca iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate. Do sada je u našu školu doneseno više od stotinu nagrada i priznanja s federalnih i međunarodnih natjecanja. Svaka nagrada za sebe je velika i važna. Recimo: prva nagrada našeg školskog zbora, dvije prve nagrade gitarista, dvije prve nagrade klavirista, dvije prve nagrade flautistica i 15 prvih nagrada harmonikaša su samo neke koje su nekako ostavile najljepše uspomene u našoj školi. Mada, kažem, svaka nagrada je vrijedna na svoj način i stječe se velikim radom kako djece tako i nastavnika koji ih pripremaju i rade s njima”, kaže ravnatelj ove škole. Na naš upit što je nužno za neometan rad škole, njezin ravnatelj ističe kako toga ima dosta, ali su kvalitetni instrumenti ono nešto što je najpotrebnije.

Domaćini natjecanja

Planova za budućnost imaju mnogo.
“Kada se završi zgrada glazbene škole, planiramo otvoriti srednju glazbenu školu. Na taj način bismo omogućili našim učenicima, naravno, koji to žele, da nastave školovanje u svome gradu. Dosad je veliki broj djece, nažalost, odustao od daljnjeg školovanja upravo iz tog razloga, jer nisu mogli nastaviti školovanje ovdje, nego su morali ići dalje. Bitno za napomenuti je i to da će naša škola biti domaćin federalnog natjecanja sljedeće godine u 4. mjesecu. Takva natjecanja se uglavnom održavaju u većim gradovima i u većim školama. S obzirom da mi redamo uspjeh do uspjeha, dobili smo to zadovoljstvo da po drugi put budemo domaćini takvih natjecanja. Čeka nas jako puno posla, oko same pripreme i oko organizacije svega toga. Mada će naš najveći posao i naše najveće zadovoljstvo do tada, biti rad i priprema djece za to natjecanje. Iskreno se nadam da ćemo postići velike rezultate kao i do sada”, istaknuo je Jelović.